Menina

Curiositats i notes de las tertúlies

Última revisió el 24-08-2017

Que ningú no se´n recordiA las sessions del Pa i Tomàquet sempre solen assistir-hi alguns periodistes, però no hem pretès mai que les nostres sessions tinguin ressò mediàtic.
No obstant quan es tracta d´aplicar estrictament l´" Off the Record ", hem fet una adaptació pròpia d´aquesta coneguda frase anglesa, "Que ningú no se'n recordi, i menys els periodistes."
Els assistents saben que quan s´alça aquest rètol ningú transcriurà o divulgarà el que en aquell moment es comenti.
Aquest mateix rètol, emmarcat en una capsa d´original disseny, és el record que s´emporta el Convidat d´Honor de cadascuna de les nostres sessions.

Dades significativesEl Convidat d'Honor de la sessió nº 25 va ésser el Sr. Pasqual Maragall.
El de la sessió 50 el Sr. Joan Clos, Alcalde de Barcelona.
El de la sessió 75 l'H. Sr. Artur Mas.
El de la sessió 100 el M.H. Sr. Jordi Pujol.
I el de la sessió 150 el Sr. Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona.
El de la sessió 200 el Sr. Antoni Martí, Cap de Govern d'Andorra
I el de la sessió 250, el Sr. Josep Mª Bartomeu, President del FC Barcelona.
La persona nº 1000 -en total- que va assistir a les nostres tertúlies va ésser el Sr. Jordi Porta, President d'Omnium Cultural.
I dels assistents -sense incloure-hi els Convidats d'Honor- la invitada nº 1000 va ésser la Sra. Mª Àngels Vallvé, Presidenta de Grup GVC Gaesco. I l'assistent nº 1500 ha estat el Sr. Josep Lluís Bonet, President de Freixenet i de la Fira de Barcelona i el nº 2000, el Sr. Jorge Gallardo, President d'Almirall.

La elaboració del pa amb tomàquet.El Pa:
Ha de ser de farina de blat, cuit en un forn de llenya. No excessivament torrat. La seva mida ideal és un pa rodó de mig quilo i amb unes llesques que queden en unes mides aprox. de 18 x 10 cm.
El gruix aconsellable és d'1,3 cm. La molla ha de ser de forats petits, però seguits. Uns forats massa grossos provoquen unes molles circumdants de gran qualitat textual, però disminueixen excessivament el nombre de queixalades.El pa òptimament ha d'haver sortit del forn unes cinc o sis hores abans. Nosaltres el comprem a la Fleca L'Obrador. C/ Santaló, 66 Telf. 934145746. Fet amb forn de llenya.

El Tomàquet:
Han de ser molt vermells i madurs, però lluents i de polpa atapeïda.
Cal rebutjar els excessivament madurs o els que, al contrari, tinguin llavors verdes o grogues.

L'Oli:
Ha de tenir un grau d'acidesa molt baix, (límit màxim 0'8 graus) per a l'òptima comunió amb la llesca untada del tomàquet. Nosaltres usem: Oleaurum, d'Olis de Catalunya.

La Sal:
Hem usat sal fina de taula, però també podem usar la sal de gra o sal grossa, la qual és ideal per als que els hi agrada trobar granets de sal quan mengen pa amb tomàquet.

Elaboració:
Tallem el pa amb ganivet de serreta, procurant fer talls molt regulars. O el forn el talla a màquina.
Els tomàquets els tallem amb un ganivet petit. Comprovem si són adequats. Agafem un tros de tomàquet amb els dits polze i índex, ajudats amb el del mig, i freguem una llesca de forma circular fins a cobrir homogèniament tota la seva superfície.
A continuació agafarem un altre tros de tomàquet i insistim a untar generosament el perímetre. Aquesta operació va destinada especialment a la crosta, però aquesta no s'ha d'untar mai pel costat. L'untada s'ha de fer a les dues cares de la llesca. Sobre això en Leopoldo Pomés ens diu en el seu llibre "Pa amb Tomàquet. Teoria i pràctica":
"En menjar la llesca, la queixalada proporciona, en clavar les dents a la part alta, un intens gust, i una agradable textura..."
Primer hi posem la sal abans de l'oli. La quantitat de sal s'hi posa segons el gust de cadascú. Nosaltres n'hi hem posada poca. Millor amb els dits que no pas amb el saler.
Per l'amanit agafem el setrill, el broc del qual ha de situar-se a 10cm. del pa, i el raig ha de ser lent però de ritme continuat, no a glopades o ràfegues. Un cop coberta la primera superfície, girarem la llesca i reprendrem la mateixa operació a l'altra cara amb igual ritme i generositat i... ràpidament a taula.
És aconsellable menjar-les amb coberts, ja que en estar les llesques untades per les dues cares, ens quedaríem amb els dits una mica "pringats."

Generalment ho acompanyem amb:
EMBOTITS: Llonganissa de Vic. Xoriço. Bull blanc amb nous. Bisbe negre.
FORMATGE: Manxego.
TRUITA: De dos ous, que van pondre el dia abans, les gallines de la Mercè de Guils (Cerdanya).
SOBRASSADA: De Mallorca. Freda i calenta.
VI: Tinto Abadal Crianza, Pla de Bages, Avinyó, España.
CAVA: Sarda 1714 Reserva.
AIGUA: De Vilajuiga.-amb gas natural- i Font Vella sense gas.